Kulturveckan i Sunne

En vecka i Sunne fullspäckad med allt en kulturälskare kan önska sig. Upplev Sunne ur konstens och litteraturens perspektiv i vackra miljöer. Kulturveckan arrangeras under sommaren med start andra söndagen i augusti och bygger på ett stort lokalt engagemang och ideell kraft.

Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris

Kulturveckan i Sunne arrangeras av Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris. Utdelningen av priset är en av veckans höjdpunkter. Tillsammans med stiftelsens egna arrangemang fylls veckan med många andra kulturella tillställningar. 

Många programpunkter kretsar kring Selma Lagerlöfs författarskap. Stiftelsen kom till 1983 för att lyfta tradition och kultur från trakten, speciellt ur perspektivet hur det influerat författarskap. 

Och litteraturpriset går till… 

Raden av kända personer som förärats Selma Lagerlöfs litteraturpris är lång. Vad sägs om Kristina Lugn, Lars Norén, PC Jersild, Klas Östergren, Peter Englund, Sara Stridsberg och Tove Jansson. Även lokala författare har fått priset, bland dessa känner du nog igen namnen Göran Tunström och Lars Andersson.

Priset motiveras av juryn med vackra ord och pristagarnas tacktal är ofta rörande. Tacktalen finns samlade i en bok med titeln ”Kära Selma – litteraturpristagarnas tacktal”. Det mest kända talet höll nog Selma Lagerlöf själv när hon som första kvinna fick Nobels Litteraturpris i Litteratur 1909. Ett av de bästa talen som någonsin hållits påstås det.

Program med kultur för stora och små

Kulturveckan i Sunne bjuder varje år på en underbar vecka för alla kulturälskare. Med ett brett utbud av dagliga aktiviteter blir det till och med svårt att hinna med allting – konst, hantverk, litteratur, musik, workshops, föreläsningar, vackra miljöer och god mat lockar besökare från hela Värmland och Sverige. 

Ett viktigt återkommande inslag under Kulturveckan är Barnkulturdagen, en festlig dag fullproppad med kultur och upplevelse för de yngre.

Mårbacka under Kulturveckan i Sunne 

Selma Lagerlöfs roll för kulturen och berättandet i Sunne är stor. Under Kulturveckan i Sunne är Mårbacka en samlingsplats för programpunkter som handlar om litteraturhistoria och forskning. Här förs stundom samtal på en akademisk nivå och i diskussioner om litteratur och människor bakom litteraturen förs av forskare inom området. 

Men här hålls också minnesgården öppen som vanligt med guidningar, café och butik.  Vissa år visas filmer och andra år är det fokus på barnaktiviteter.

Aktiviteter i Rottneros Park under Kulturveckan

I Rottneros Park förläggs ofta flera av Kulturveckans programpunkter. Det kan vara guidningar i parken med särskilda teman och det kan vara jazzkonsert i Spegelsalen. 

Rottneros Park har byggts upp med inspiration av Selma Lagerlöfs litteratur och särskilt boken om Gösta Berling. Här höll kavaljererna på Ekeby till och platsen är beskriven väl och uppbyggnaden av parken vilar på den beskrivningen.