Västanå Musik & Teater

Sommaren 2023 spelar Västanå Musik & Teater Solens dotter på sin mäktiga scen i Berättarladan. Möt gudar och gudinnor, de första samerna och mäktiga nåjder i kamp mot Stallo – jättefolket, i en färgsprakande mytisk föreställning. Som alltid bjuder Västanå Musik och Teater på en magisk helhetsupplevelse med skådespel, dans, kostymer och förunderlig musik. Boka gärna biljetter med mat för att få ut det mesta av din upplevelse!

Solens dotter har traditionsenlig premiär på Midsommardagen, lördag 24 juni. Föreställning spelas sedan ända till 9 september. Den är 3½ timme lång, inklusive paus.

Ett besök på en av Västanå Musik & Teaters föreställningar är ett ”måste” när du besöker Sunne! Här kombineras skådespel, dans, musik och fantastiska kostymer för att ge dig en unik teaterupplevelse. Scenen i den enorma Berättarladan är en upplevelse i sig. Västanå Musik & Teater har varit verksamma sedan 1970-talet och är sedan 2009 regionteater i Värmland.

Västanå Musik & Teater teaterpaket

I Sunne finns det flera boenden som erbjuder teaterpaket alltså biljett och boende i ett. De hotell som erbjuder Teaterpaket är Hotell Frykenstrand, Ulvsby herrgård, Broby Gästgivaregård  och Selma Spa. Transport från boende ingår när du köper teaterpaket från dessa hotell.

Biljetter till Västanå Musik & Teater

När du söker enbart biljetter till Västanå Musik & Teaters föreställningar gör du det via Tickster. Vill du hitta boende som finns i närheten så finner du boenden i Sunne här. Kanske föredrar du vandrarhem eller Bed & Breakfast framför hotell. Eller så söker du stuga där du rår dig själv med eget hushåll.

Den mäktiga Berättarladan

Intill Rottneros Park ligger denna enorma lada, byggd 1937. Här finns plats för 500 åskådare och under sommarens föreställningar fylls platserna med entusiastisk publik. Förr tjänade ladan jordbruket som drevs här. Läget är vackert med Fryken strax nedanför. Sedan 1999 är Berättarladan Västanå Musik & Teaters hemmascen. När scenen skulle byggas lät man sig inspireras av de scener som Shakespeare använde. Scenen är inte låst med fasta element utan scenografin ändras med hjälp av skådespelarna. Under föreställningarna kan man inte annat än fascineras över hur scenen plötsligt är ett stormande hav eller glänta i skogen men små finurliga åtgärder. Valet att bygga scenen i trä har gjorts för att skapa värme.

För att även kunna framföra och underhålla dig under årets kalla tid har Västanå Musik & Teater låtit inreda en del i ladan som är vinterbonad. Här har man jobbat med trä i konstruktionen och i dekor. Man kan säga att konstruktionen är en låda i ladan. En snygg låda. Byggnaden var som en av tio byggen nominerat till Årets Bygge 2020. Här arrangeras Västanå jul, en musikalisk berättelse i december.

I Berättarladan finns både ett café och en restaurang. Dessa har bara öppet i samband med föreställningarna. Cafét ligger på övre plan i ladans mitt. En varm sommardag slås fönsterluckorna upp och utsikten ner över Fryken och skogslandskapet på andra sidan sjön är bedårande. Restaurangen ligger i den gamla ladugårdsdelen i markplan. En gång i tiden var det korna som mumsade hö precis här. Nu får du möjlighet att inta vällagad lokalproducerad mat i teaterpausen på samma plats.

Västanå Musik & Teater kostymutställning

Sommartid visas kostymer, masker och rekvisita från Västanå Musik & Teaters föreställningar i Berättarladan, i samband med föreställningar. Ett hundratal av Inger Hallström Stinnerboms kostymer från samtliga uppsättningar finns att beskåda, tillsammans med masker, rekvisita och dekorelement. 

Du kan till exempel se kostymer och föremål från Akka från Kebnekaise, Kejsarn av Portugallien, Peer Gynt, Romeo och Julia och många andra som dansat förbi under föreställningarna i Berättarladan. 

Utställningen ger en stunds stilla meditation och du kan lyssna till de gångna årens teatermusik, innan du besöker kvällens föreställning. Inger Hallström Stinnerboms dräkter har beskrivits som mirakel, så ta chansen att se dem. Butiken och kostymutställningen har öppet föreställningsdagar från och med två timmar innan föreställning.

Västanå Musik & Teaters musik 

Under föreställningen förstärks din upplevelse av Västanå Musik & Teater genom musiken. Just musiken är ett signum för föreställningarna och bottnar i folkmusiken. Här får liksom musiken också ord eftersom samspelet mellan skådespelarnas ord vävs samman med musiken. Här skapas magi och dramaturgi på bästa sätt. 

Västanå Musik & Teater och dans

Folkmusiken har alltid inbjudit till dans. I Berättarladan och under Västanå Musik & Teaters föreställningar har dansen en stor roll. Här spelas takter som det dansas shottis, polka och hallingdans till. Särskilt bejublade och verkligen imponerande är de scener då proffsen på denna dans äntrar scenen och akrobatiskt försöker övertrumfa varandra. Sist kommer det välkända hallingkastet med foten högt upp mot taket.  

Västanå Musik & Teater jul 

Äntligen har vi möjligheten att få njuta av Västanå Musik & Teater även under vintern. I och med att Berättarladans södra del isolerades och försågs med en ny scen, Loftet, så är möjligt med föreställningar även under vintern. Västanå jul är en föreställning som har mer musik än de traditionella föreställningarna. Skådespelarna gör kortare inslag men ger föreställningen karaktär. Julmusik saknas inte, den framförs på Västanås karaktäristiska vis.