Längdskidåkning i och runt Sunne

Längdskidåkning är för många det mest ljuvliga en vinter kan bjuda på. En del sitter i soffan och ser på Vinterstudion medan andra vill ut i spåret på riktigt. I Sunne finns det flera platser att välja på för att åka längdskidor. Här ger vi dig några tips.

Rokkmakkstugan vid Ängen i Gräsmark, 10 km längdspår

Naturupplevelsen vid Rokkmakk är världsklass. Rokkmakkstugan ligger vackert i sluttningen ner mot Ängsjön. Hit söker sig många när snön lagt sig och det brukar den göra tidigt på säsongen. Pulkabacken är flitigt använd liksom grillplatserna. Har du tur är även stugan öppen så du kan köpa våfflor och kaffe. Längskidspåret är en slinga på 10 km men det finns även kortare slingor. Dessa är inte alltid spårade dock. Här är det klassisk skidåkning som gäller. Du tar dig fram i skog, över myrar och passerar några tjärnar på din väg. Banan går på i stort sett samma höjd hela tiden så branta backar slipper du. 

Vid Sunne ski & bike finns längdspår 

Sunne ski & bike är framför allt en anläggning för utförsåkning men för dig som vill åka längdskidor finns alternativ. Uppe på toppen av berget vid Sunne ski & bike finns det en längdspårslinga på 12 km. Hit tar du dig med bil eller med skidliften. För att ta dig ner funkar liften också för att ge sig utför på smala längdskidor kan vara farligt. I backen passar snowboard eller slalomskidor bättre. I Sunne ski & bike backar läggs det konstsnö, längdskidspåren är bara dragna på natursnö. Det betyder att det behöver ha kommit tillräckligt med nederbörd i form av snö för att spåren är åkbara. Innan du åker kan du ta kontakt med Sunne ski & bike och höra hur statusen är i spåren.

Skidspår vid Sundsberget och Selma Spa 

Vid friluftsområdet Sundsberg som ligger bakom Selma Spa finns det skidspår med olika längd och svårighetsgrad. Tidigt på säsongen läggs här konstsnö vilket gör att du kan skida en slonga på 1,3 km här från november till april om kylan håller i sig. Det är ingen spåravgift på Sundsberget. Väljer du gul markering så är den slingan 5 km och ganska svår med backar, den är alltså mycket kuperad. Slingorna som är märkta med röd (2,5 km) eller blå (1,5 km) beskrivs som lätt kuperad. Vill du köra skate så är det den röda slingan som gäller. Kvällsåkning funkar bra här, de flesta slingorna har belysning. Så ska du ha en weekend på Selma Spa i Värmland under vintern och gillar längdskidåkning, ta med dig dina längdskidor.

Åka längdskidor i Västra Ämtervik och på Fryksdalshöjden

I Västra Ämtervik kan du välja att skida på två platser. Vid Ekebyvallen finns det en mycket kuperad slinga på drygt 2 km med flera kraftiga backar. Här får du hålla koll på åt vilket håll du åker. Det finns skyltar som visar dig rätt väg. På vägen mot Arvika finns en slinga uppe på Fryksdalshöjden. Slingan här är 5 km och lätt att åka över mossarna. Perfekt för dig som vill träna stakåkning. Följ skyltar till spåret uppe på höjden. Håll koll på om det är spåravgift, det framgår i så fall av skyltar.

Längdskidåkning i Gräsmark

Spår för klassisk längdskidåkning finns både vid Uddheden och i Hedås. Båda spren är 2,5 km långa och båda har belysning om du vill köra ett kvällspass. Spåret vid Uddheden är anpassade för klassisk åkning medan det vid Hedås även har plats för den som vill ta skateskär. Hur hittar du till dessa spå då? Spåret i Hedås startar vid Grässjöns camping strax norr om Gräsmark. Uddhedens spår finner du om du kör in Skolvägen och därefter Tallåsvägen. 

Skida året runt Torsby Skitunnel 

Varva sol, bad och strand med skidåkning. Det är fullt möjligt när du är i Sunne. Resan till Torsby Skitunnel tar bara en halvtimme till från Sunne. En tunnel med alla möjligheter för den som vill åka skidor även när det är sommar. Här kan du hyra skidor som passar dig, inget vallabekymmer, det är samma temperatur och skidföre i tunneln hela tiden. Bredden på tunneln är 8 meter och här åker du spårat i klassisk stil eller skate. Slingan är 1,3 km lång och det finns backar så spåret beskrivs som kuperat. Det här är en skidarena för både nyböjare, motionärer och proffs. Hit kommer även de duktigaste åkarna, flera landslag förlägger sin träning hit. Även kommande stjärnor som eleverna vid skidgymnasiet i Torsby tränar här.