Bra plats för långfärdsskridskor

I och runt Sunne finns flera bra sjöar som ofta har bra is för längdskridsko. En is som är bra ena dagen kan vara översnöad dagen efter. Här kommer några tips för dig som söker bra isar för långfärdskridskoåkning i och runt Sunne. 

Lokala långfärdsskridskotips 

Planerar du att ta dig ut på isarna kring Sunne rekommenderar vi dig att gå med i Facebookgrupper där aktiva åkare rapporterar kring läget på sjöarna runt om. Sök efter gruppen Långfärdsskridsko i Arvika-Eda-Sunne på Facebook. Ansök om att få gå med. Här  kan du få senaste nytt och kanske sällskap på turen.

Friluftsfrämjandet Arvika-Sunne har ledarledda turer

Friluftfrämjandet anordnar ledarledda turer under helgerna med start i december fram till och med mars. En förutsättning är så klart att det finns åkbara isar. För att du som åkare ska hamna i en grupp som har rätt tempo, det vill säga ett tempo som passar dig så ska du anmäla dig i rätt grupp. På så sätt blir åkningen bäst och du kan njuta av färden.

Långfärdsrapporter från Visten, Trehörningen och Mangen

En riktigt fin is i kombination med sol lockar. Tänk dig att få komma ut på en is som är blank som ett salsgolv. Klar kärnis som på sina ställen har siktdjup ända ner till botten. Vissa partier kanske har flingor av rimfrost som ger lite motstånd. Termosen är fylld med kaffe och smörgåsarna smakar gott när du tar paus tillsammans med de du åker med. Hur perfekt kan en dag bli? Helt perfekt! Från början är du och dina kompisar själva på isen men efter någon timme dyker det upp fler och fler. Många vill njuta av en dag på sjön i gnistrande vinterväder.I morgon bestämmer ni er för att testa Aplungen, i Västra Ämtervik, där lär det vara fin is också. 

Säker tur med långfärdskridskor 

Att åka långfärdskridskor säkert betyder att du har koll på att isen håller, att du är uppmärksam på eventuella faror som råkar och att du alltid åker med sällskap. Även om isen är tillräckligt tjock på ett ställe kan grund, strömmar och annat påverka isen och därmed hur säkert det är att vara på den. 

Utrustning på långfärdsskridskoturen, det räcker inte med isdubbar

Din utrustning är också väldigt viktig för din säkerhet. För att få med dig det som behövs behöver du en 45 l vattentät ryggsäck med höftbälte och grenrem. I ryggsäcken packar du förutom fika ner komplett klädombyte. Med dig ska du också ha isdubbar, livlina, karbinkrok och en ispik så att du kan göra isbedömning. Om olyckan är framme är det svårt att göra sig hörd genom att skrika. Därför ska du också utrusta dig med en visselpipa så att du kan påkalla uppmärksamhet.