Utflyktsmål

Liten konstrunda i Sunne sommaren 2023

I Sunne lever och verkar många konstnärer. Ibland är det svårt att välja vilket som ska besökas. Vill du besöka gallerier och ateljéer i sommar så ger vi dig 6 tips här:
Publicerad 2021-07-06
/
Uppdaterad 2023-08-14
Dela:
Alma Löv huvudbyggnad 2021
  1. Alma Löv Museum of Unexp. Art
  2. Galleri Södra Ås kultur
  3. Konst i Väst i Lökboden, Rottneros Park
  4. Sundsbergs gård
  5. Studio Mark & Jimena
  6. Ulvsby herrgård

Konst på Alma Löv

Alma Löv Museum of Unexp. Art är vårt mest kända konstmuseum. Här ställer 14 olika konstnärer ut i paviljonger och i huvudbyggnaden Paleis Oranjestraat. I tillägg kan du här se konst av såväl Marc som Karin Broos. Intill huvudbyggnaden, den gamla ladugården finner du paviljonger av olika modeller. Här möter du spännande konst. Under sommaren 2023 kallas utställningen ”Present Nature” en utställning som syftar till att genom konsten höja graden av närvaro och förståelse för gemensamma värld vi delar med djur, växter och icke-levande material som bergarter och kristallerom.

Galleri Södra Ås kultur

På östra sidan av Fryken i den lilla byn Södra Ås är konstnärsparet Dag Hultcrantz och Marie Rönnberg aktiva. Dag är okarinamakare vilket betyder att han jobbar i lera och skapar musikinstrument och ljudskulpturer. Varje okarina stäms i sin egen tonart så att den kan spelas tillsammans med andra instrument. Marie målar och tecknar samt jobbar med grafik. Målningarna är ofta stora och föreställer ”scener med mycket folk och djur” som hon beskriver det själv. Under sommaren 2023 kan konst och okarionor ses i Sunne bibliotek där de ställs ut.

Utställare i Galleri Lökboden, Rottneros Park

Galleri Lökboden visar två utställningar under sommaren 2023. 27 maj till 16 juli visas Svenska Konstnärsförbundet, region Väst konst skapad av 17 värmländska konstnärer. Från den 19 juli till 3 september är det Rottneros Parks Vänner som visar utställningen om Rottneros park och bruket.

Sundsbergs gård Galleri

Sundsbergs gård ligger i Sunne. Här finns förutom konstgalleri även några museum som en med motorsågar och en med tandläkarmottagning från förr. Fram till den 9 juli visas målningar av Kristina Dunér. Därefter kan du se akvareller skapade av Morgan Johansson (15 juli-6 aug). Från 12 augusti till 3 september är det utställning av textilt konsthantverk av konstnären Louise Malmros. Passa på att besöka gården onsdag-söndag kl 11-16. I caféet finns hembakat bröd som smakar gott till det nybryggda kaffet.

Studio Mark & Jimena

På Rottnens västra sida, söder om Gräsmark, finner du ett galleri som visar Mark van den Heuvels fotokonst men här ställs också verk av Hans Westlund ut. Hans målar i akryl och olja men även andra tekniker där han gestaltar människor, djur och landskap. Jimena Kimura är grafisk designer, cirkulär designer inom textil & mode och marknadskonsult och trycker upp unika tröjor och annat i en egen klädlinje. Du kan besöka deras ateljé men de har också webbutik där du finner deras produkter.

Ulvsby herrgård

Konst har alltid haft sin plats på Ulvsby herrgård, som finns vid sjön Fryken, strax norr om Sunne centrum. Här visas konst i herrgårdens salonger och i den gamla kavaljersflygeln, och det visas konst av konstnärer från Sunne Värmland och från hela Sverige. Under sommaren 2023 fram till 3 september visar Maria Vildhjärta sin konstform som består av dikter skapade av textsidor i olika romaner. Konstarten är inspirerad av det som kallas black out poetry. Men istället för att stryka över med svart tusch så har Maria Vildhjärta använt sig av akvarellfärg. Utställningen finns på Ulvsby herrgård fram till 3 september.