kanot-rottaalven-natur-standard
kanot-rottaalven-natur-standard

Kanot och kajak

Landskapet i Värmland har många sjöar och vattendrag. Finns det vatten så går det att paddla? Eller hur är det med den saken? Om du utgår från Sunne så ska vi här ge dig några riktigt bra tips för dig som paddla i kanot eller kajak.

Kanoter att hyra i Sunne

Flera av boendeanläggningarna har egna kanoter som du kan hyra för en dag eller bara några timmar. Andra anläggningar har samarbete med uthyrningsföretag. Innan du kommer till Sunne så är det bra om du hör med just ditt boende om det finns möjlighet att hyra kanot på plats. I Gräsmark strax nordväst om Sunne så kan du hyra kanoter antingen hos Naturcamping Lagom , Nature Adventure eller Canoe Sweden i Västra Ämtervik.

Konsten att paddla kanot – tänk säkerhet

Att paddla kanot kan tyckas vara enklast i världen. Om du tänker ge sig ut på vattnet i en liten båt, som en kanot eller kajak är det bra om du har vissa kunskaper. Hur ska du göra när du  lägger i kanoten i vattnet och var ska du placera packningen. Ett kritiskt moment är att stiga i och ur, en riktig balansakt. Det här är saker du behöver träna på och det gör du bäst där vattnet är grunt. För din säkerhets skull ska du alltid ha flytväst på och den ska så klart vara godkänd och anpassad för dig. Uthyrare kräver ofta att du kan simma. För paddelteknik och hantera kanot så har Svenska Kanotförbundet kurser på olika nivåer där du kan lära dig det här och teknik för hur man paddlar.

Naturupplevelse i kanot eller kajak

Med en kanot kan du ta dig fram på vattenytan alldeles tyst. Du blir på så sätt ett med naturen. Att sitta där alldeles tyst och fåglarna flyger förbi dig alldeles framför näsan i sin jakt på ätbara insekter. Det är magiskt. Eller när bävern simmar där bredvid dig som att den antingen inte märker dig eller vill ha sällskap? Ja, det är väldigt häftigt.

Från vattnet ter sig naturen annorlunda, det är ett annat perspektiv. Ett tips är att du och din kompis där framme i kanoten paddlar under tystnad, alltså inte pratar hela tiden. Ta gärna med er kikare så har ni möjlighet att upptäcka det som finns på lite avstånd också.

Kanottur med Fredros gård – Nature Adventure

I området kring Gräsmark finns det många sjöar som är trevliga att paddla på. Lugna vatten och många öar och vikar att upptäcka. Vid sjöarna Treen, Trehörningen och Mången kan du hyra kanot av Fredros gård för en dag eller flera. Att övernatta i naturen ger upplevelsen en annan dimension till naturupplevelsen. Om du bor i deras anläggning i Sandvika så har du också kort väg till Rottnaälven. Att paddla där är sagoaktigt. Älven slingrar sig, eller meandrar som det heter, och bakom varje krök upptäcker du nya saker. En kanottur där tar mellan 2 till 3 timmar. En perfekt dagsutflykt.

Kanot på Rottnan i 3 dagar med Vildmark Värmland

Rottnaälven startar på norska sidan av den norsk-svenska gränsen. Vildmark i Värmland har tre-dagarsturer med kanot som tar dig hela vägen från Norge ner till Gräsmark och Skallbergssjön. Turen inleds med instruktioner av paddelteknik och information om turen samt transport till leden. Paketet grundutrustning kanot vill du hyra köksutrustning, sovsäck och tält så finns det också här. Vildmark i Värmland erbjuder även andra kanotturer i andra vattendrag och Timmerflottfärder på Klarälven. 

Kanot på Fryken – utflykt till Malön

I Mellan-Fryken finns en ö dit du tar dig med kanot. För att slippa ta dig över Fryken är det bäst att utgår från Frykens västra sida. Vid Öjerviks badplats kan du sjösätta kanoten eller vid Sillegården. Är du en van paddlare kan du så klart paddla över Fryken. Vad man ska tänka på är att Frykens läge gör att det snabbt kan blåsa upp. Mer än en som befunnit sig på Fryken har överraskats av detta och i en liten båt kan det kännas obehagligt. Ute på Malön finns det flera fina sandstränder där du kan njuta av dagen och den medhavda matsäcken. Hit söker sig lokalbefolkningen som har tillgång till båt och en varm sommardag i juli kan du möta många Fryksdalingar här. 

Kanot i Frykensundet

Från Hotell Frykenstrand kan du paddla längs Norra Frykens västra strandlinje ner till där sundet in till Sunne tar vid. Vidare genom sundet kommer du förbi Ulvsby herrgård och därefter in i bebyggelsen i Sunne. Tänk på att här ligger många båtar förtöjda och sundet trafikeras av motorbåtar på väg norrut till Norra Fryken eller söderut till Mellan-Fryken. Att möta en båt är inte farligt men svallvågorna kan utmana balansen. Bäst är att du ser till att ställa kanoten eller kajaken mot vågorna.

Kanotturer med Canoe Sweden i Värmland

Canoe Sweden har sin bas i Västra Ämtervik men erbjuder 3 eller 7 dagars kanotturer i olika vatten runt om i Värmland. Vill du bara paddla en dag så går det också bra. Kanske en paddlingstur på Rottnan eller på sjön Fryken passar dig. Canoe Sweden skräddarsyr ditt paket och hjälper dig och ditt sällskap med transport till en startplats och hämtar dig på överenskommen plats. Kanske vill du paddla från Borvik till sjön Värmeln eller på sjön Rinnen. Ta kontakt med Canoe Sweden så ger de dig råd.

Med Kanot i Arvika och Glaskogens naturreservat

När du tar dig över Fryksdalshöjden mot Arvika har du flera bra kanot och kajakvatten. Det finns bra kanotleder i Glaskogens naturreservat. Här finns det också möjlighet att hyra kanot vid infocenter i Lenungshammar. I Arvika driver Arvika Kanotcenter uthyrning och har många förslag på dagsurer med kanot eller om du vill stanna flera dagar ute även flerdagspaket.