Back-Kajsas väg

Det här är en vandring som startar vid Mårbacka minnesgård. Back-Kajsas väg går utmärkt att kombinera med ett besök till Selma Lagerlöfs hem, Mårbacka. Vandringsleden har sin början på andra sidan vägen från minnesgården, så det är lämpligt att parkera på Mårbackas parkeringsplats. När Mårbackas café har öppet så kan du passa på att köpa med dig något gott till matsäcken innan du börjar din vandring.

Bra att veta:

  • Ledens längd: 3 kilometer
  • Svårighetsgrad: Medelsvår
  • Avstånd till Sunne: 10 kilometer
  • Startpunkt: Mårbacka minnesgård > (på andra sidan vägen)

Back-Kajsa och Selma Lagerlöf

Back-Kajsa hette den vänliga gamla gumma som en gång var Selma Lagerlöfs barnflicka. När Selma Lagerlöf som liten drabbades av förlamning i benen så bar Back-Kajsa henne på sin rygg. Det är lätt att föreställa sig att Kajsa stod Selma nära och att Selma fick stor hjälp av Back-Kajsa. Vandringsleden passerar resterna av det torp där barnflickan en gång bodde.

vandring-marbacka-standard

Gå i Selma Lagerlöfs fotspår

Från minnesgården Mårbacka följer du en slingrande stig genom trolska skogar, i en miljö som satte djupa avtryck i nobelpristagaren. I ett brev till Sophie Elkan från 1907 skrev Selma Lagerlöf: “När jag går här i Falun, så kan det hända mig, att jag helt plötsligt märker, att jag gått i mina tankar på vägar och stigar i hemtrakten.” Selma Lagerlöf lät sig gärna inspireras av naturen, något som märks särskilt väl i boken Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

vandring-selfie-storbild

Utsikt över Fryksdalen

Delar av leden är brant. Det finns till och med en trappa på ett ställe längs leden. Men som vanligt, när du är upp så belönas du. Här kommer du upp på Kajsaåsen som bjuder på en storslagen utsikt över Fryksdalen. Vad passar inte bättre än att där avnjuta din medhavda fikakorg! Efter Kajsaåsen börjar vandringen ner, dels på trätrappor och dels på steniga naturstigar. Du passerar ett parti med spännande rasbranter och stora klippblock.

Intressant flora och fauna

Längs rasbranterna finns ett bestånd av hassel. Marken längs leden är kalkrik, så det finns både blåsippor och orkidéer att beundra vid olika tider på året. Det finns lodjur i området och du har goda chanser att se älg, rådjur och olika skogsfåglar under din vandring.