Stöpafors kvarn

Skrädmjölsproduktion med samma maskiner och process sedan 1917.
Kontakt
Arrangör
Stöpafors kvarn
Adress
Stöpafors 237
Sunne
Telefon: +46 76 185 01 10
Plats
Stöpafors kvarn
.
Stöpafors Kvarn, med anor från 1917, är en liten kvarn belägen 15 kilometer från Sunne i Värmland som drivs av Emelie Jensen och Roar Guldstein . Stöpafors Kvarn maler och säljer stenmalet skrädmjöl och levererar det till affärer över hela landet.

Stöpafors Kvarns skrädmjöl består av havre som rostas i vedeldade ugnar och mals på stenar. Mjölet har en fantastisk smak och doft och lämpar sig ypperligt att använda i bakning för att sätta lite extra karaktär på dina recept. Prova att byta ut en del av ditt vanliga mjöl mot skrädmjöl för att på så sätt skapa en ny smakupplevelse.

Havre i sig är glutenfritt men vid tröskningen och under processens gång så finns risken att det kommer i kontakt med andra sädesslag. Därför kan skrädmjöl innehålla spår av gluten.

Skrädmjöl har lång tradition i den värmländska matkulturen. När havren mognade sent på hösten var det ofta den möglade. Genom att rosta havren i vedeldade ugnar, skala (skräda) och sedan mala höll den sig längre. Stöpafors Kvarn har sedan starten 1917 malt skrädmjöl på detta traditionella vis. Mjölet har historiskt sett främst använts till värmländska specialiteter så som nävgröt, mårbackakaka och skrädmjölsdrömmar men användningen ökar och mjölet hamnar numera i till exempel surdegsbröd, pajer och pizza. Det traditionella mjölet lever vidare och följer med utvecklingen.

https://www.facebook.com/stopafors.kvarn.3

Du kan kontakta mjölnarna på telefon:

Roar Guldstein 076-1850110
Emelie Jensen 079-3139688