Natur och äventyr

Planera för sommarens vandring i Sunne

Publicerad 2023-04-03
/
Uppdaterad 2023-04-03
Dela:
vandring-mosstam-storbild

Vill man uppleva naturen är vandring en av de populäraste aktiviteterna. I Sunne vandrar du längs sjöar, i djupa skogar och i öppna landskap. Våra leder är varierade och du väljer de som passar dig bäst såklart. Är du en van vandrare och söker längre vandringsleder eller är du typen som är nöjd efter några få kilometer? Låt oss ge dig några tips:

 1. I området strax väster om Gräsmark finns de längsta lederna i Sunne. Ta dig till Asphöjdens parkering och starta din vandring på Gruvrundan. En av våra mest populära leder är Gruvrundan. Leden är tio kilometer men är ganska utmanande då den är kuperad. Längs leden får du se spår efter gruvdrift. Både gruvor som en gång var i drift och rösen eller gropar som tyder på att man sökt efter fyndigheter. Den här leden kan du kombinera med andra leder. Länk Gruvundan
  •  Söker du vandring med guide så arrangeras Sunne Vandringsvecka i maj och september varje år. Lokala guider visar vägen och förmedlar berättelser om naturen och historian runt leden. Vandringsveckan bokas hos de boenden som erbjuder paket. Bra för dig som inte vill gå på egen hand och för dig som vill addera något till vandringen.
    • Vi har några tätortsnära vandringsleder. Ett område är Sundsberget Selma Spa bra. Här finns den 4 km långa Skogsbackstigen och den 6 km långa Sundsbergsleden. Även Brårudsmossen är belägen nära tätorten och är kortare och klassad som en mycket lätt led.
     • Vandring med övernattning. Gruvrundan länkas samman med Ängenleden via Tiskaretjärnsleden. De tre lederna blir tillsammans 4 mil och passar vandrare som vill övernatta längs vägen. Det finns rastplatser längs alla tre lederna, vill du vara säker på att få en bra sovplats rekommenderar vi att du tar med dig tält.  Både Ängenleden och Gruvrundan är kuperade och betecknas som krävande. Tiskaretjärn däremot räknas som medelsvår vilket mest beror på dess längd. Vill du gå rundslinga går du Tiskaretjärnsleden två gånger och sträckan blir 53 km.
      •  För dig som söker fler vandringsleder i Värmland, vill vi tipsa om de leder som är certifierade värmlandsleder.  Det är leder som är väl utmärkta i skog och mark och som sköts utefter en särskild ordning för att du ska få en fin vandring. Vill du ha tips på områden med många möjligheter så är Glaskogen ett stort område. Glaskogen karta beställs via deras webbsida eller Turistbyrån i Arvika.