Natur och äventyr

5 vandringsleder för den äventyrlige

Här guidar vi dig till fem vandringsleder som bjuder på olika äventyr och ger dig natursköna upplevelser. Planera in fem dagsutflykter eller gör en längre vandring.
Publicerad 2021-04-19
/
Uppdaterad 2021-05-31
Dela:
vandring-mosstam-storbild

1. Ängenleden

Området där den här leden går bjuder på många upplevelser och vackra vyer. Hit kom så kallade svedjefinnar på 1500-talet för att kungen erbjöd dem mark här. Här levde de ett fattigt och slitsamt liv långt in på 1900-talet. Något att fundera på under den 17 km långa vandringen i storslagen natur, hur var livet att leva här för 400 år sedan? Leden går runt Ängsjön.  Kan ju vara skönt med ett bad för att svalka sig efter att du tagit dig upp och ner backarna längs leden. Gillar du att fiska så är även det möjligt.  Längs leden finns flera rastplatser och vindskydd som du kan övernatta i. Du passerar Ängens by som är rena Bullerbyn med vackra ängar där många rara ängsväxter växer.

2. Gruvrundan

Det här är den populäraste leden. Kanske för att den under sina 10 km bjuder på allt! Här vandrar du genom ett gammalt gruvområde. Lite varstans längs leden kan man skönja håligheter där man sökt efter järnmalm. Du kan också se lämningar från järnverk, anrikningsverk, transportlinbana, skarnhögar och ett täljstensbrott. Höjdpunkter för detta är området vid Karlsviken, Källargruvan, Kattgruvan och Storgruvan. Men det mest magiska är kanske att få vandra i riktigt gammal storskog. Mäktiga granar skapar en speciell atmosfär. Här trivs även fåglar som tjäder och järpe och den sällsynta tretåiga hackspetten.

”Gruvrundan ha en så spännande historia. Att föreställa sig att så många människor bott och varit verksamma här för bara drygt 100 år sedan är hissnande. Att det fanns ett värdshus här är otroligt.”

Maria Svensson, Väse

3. Tiskaretjärnsleden

Det här är förbindelseleden mellan Gruvrundan och Ängenleden. Själva vandringsleden är 13 km och en så kallad envägsled. Det behövs alltså en bil i var ände av leden om du bara ska gå denna led. Ja, du kan förstås gå fram och tillbaka. Tiskaretjärnsleden passerar genom två naturreservat som båda sköts med lieslåtter. Vid Tiskaretjärn hålls ser du boskap som hjälper till att hålla ängarna öppna. Vid Kalvhöjden passerar du genom ängshagar i den lilla byn med en vacker utsikt ner mot Borrsjön. Med hjälp av Tiskaretjärnsleden kan du komma vidare i ledsystemet. Vill du ut på ett riktigt äventyr vandrar du alla leder i området och har flera dagars vandring att se fram emot för då är det hela 50 km vandringsled.

4. Halgåleden

Den här leden är äventyrlig och bjuder på vandring i djupa raviner. Den rekommenderas för dig som bor i Sune och vill göra en utflykt i riktning nordost strax norr om Ekshärad. Leden går i ett området som skapats genom isen som fanns här under istiden. Djupa raviner som varje år har nya ras och skred gör leden spännande och man kan lära sig en hel del om geologi. Från en utsiktsplats kan du se Klarälven med kanoter och timmerflottar som sakta glider fram. Halgåleden är inte så lång, bara strax under 7 km men hela 122 höjdmeter gör leden utmanande. Leden startar vid Brattfallet  ett spektakulärt vattenfall där Halgån rinner i den djupa ravinen.

5. Dolpstigen

För att gå den här leden ska du bege dig österut. Vid Annefors på vägen mot Munkfors leder en grusväg dig fram till startplatsen. Leden som är cirka 9 km startar med en rejäl uppförsbacke. Men vad är belöningen av backar, jo utsikt. Det här är en kuperad led som går i ett område med sjöar och tjärn. På flera platser finns rastplatser med vindskydd där det går bra att övernatta. Har man inte eget tält så erbjuder dessa vindskydd bra sovplats. Längs leden bestigs berg som heter Dolpberget och Brattberget och i sjöar med namn som Borksjön, Borktjärn och Lill-En kanske man kan bada.