BARN & FAMILJ

Barnens 10 favoriter i Sunne

Publicerad 2021-04-19
/
Uppdaterad 2021-10-22
Dela:
sunneparken-sparkcykel-hero

Sunne är det perfekta resmålet för dig och din familj. Ta med med barnen för en heldag med badande i Sunne Sommarland, aktiviteter vid Kolsnäs och avsluta dagen med en stor slev glass på Mormors Glasscafé. Sunne har en rad med barnvänliga aktiviteter. Här finns något för alla.

1. Upptäck barnasinnet i Sveriges bästa vattenland

Sunne Sommarland är det perfekta resmålet för dig och familjen. Ett badland fyllt med härliga attraktioner. Här hittar du ett äventyrsbad i utomhusmiljö, som lämpar sig för både de yngre och vuxna. Bredvid badlandet, på Kolsnäsvägen, finns Sunne camping – ett fint område med hög standard. Här kan du tälta, bo i stuga – eller varför inte ta med familjen i husvagnen i klassisk svensk anda? Blir ni matsugna finns det två restauranger på området: Kolsnäs restaurang och Sunne krog & bowling. För aktuella öppettider och priser

9568445

2. Besök sagolika Rottneros Park

Rottneros Park är en magisk blomsterpark i Sunne. Du kan strosa omkring i de enorma trädgårdarna och njuta av sommaren i dess fulla prakt. Parken är anpassad för barn, och när du fått nog av att lukta på blommorna och tittat på alla fina skulpturer kan du besöka berättarladan – Värmlands största lada som är ombyggd till en teaterscen. Det började med Nils Holgersson på scenen för tjugo år sedan, och berättarladan har visat allt från Romeo & Julia till Gösta Berlings saga. Parkens öppettider är 25 maj – 1 september. Detsamma gäller för lekparken. Hur kommer du till parken då? Det finns flera vägar till parken. Du kan enkelt ta dig hit med bil och buss. Eller slänga dig på ett tåg till Rottneros Park. Om du känner dig extra äventyrlig kan du alltid inspireras av Nils Holgersson och flyga till Karlstad eller Torsby.

Familjeaktivitet i Sunne

3. Glass i stora lass hos Mormors Glasscafé

Vid sjön Frykens östra strand ligger kyrkbyn Lysvik, där du finner världens bästa mormor. En mormor som vet hur man bjuder på en riktig glass-upplevelsen. Hos Mormors glasscafé serveras det på sommartid glass-upplevelser utöver det vanliga. Här kan du äta så mycket glass du orkar, eller varför inte ta pröva några av caféets hembakade smörgåsar eller fikabröd. Skulle du besöka cafét andra årstider än sommaren kan du sitta inomhus, där det under våren arrangeras Afternoon Tea. Öppettiderna för Mormors Glasscafé är hela sommaren, och Afternoon Tea arrangeras under våren och hösten.

4. Aktiviteter för hela familjen i Mårbacka

Selma Lagerlöfs Mårbacka är fyllt med aktiviteter, både för de små och stora. Det finns vanliga visningar, men även dramatiserade visningar där du blir guidad av personer som stod Selma Lagerlöf nära. För de yngre barnen arrangeras det skattjakter där du ska leta efter ett visst antal motiv från området. Det finns även ett pysselrum i Stallet med dockteater, pysselmaterial och filmvisning. Utanför stallet finns det en hinderbana för de klättersugna. Blir ni hungriga finns det gott om kakor och andra härligheter. De är bakade på det värmländska skrädmjölet, ett mjöl gjort på rostat havre.

5. Häftig aktivitetsbana för allt på hjul vid Mejeriängen 

I juni 2018 invigdes Sunnes egna pumptrack. En grym aktivitetsbana för allt på hjul som inte har en motor. Rulla hit med sparkcykeln eller skateboarden och visa upp dina häftigaste tricks. Parken är fylld med aktiviteter för besökare i alla åldrar. Under sommaren ska lekparken och pumptrack-banan kompletteras med en lekplats och en skateboardramp.

6. Massor av aktiviteter vid Kolsnäs

Vid Kolsnäs i Sunne finns det massvis med aktiviteter för hela familjen. Bland annat lekplatser, bilbanor, minigolf, bad och camping. Ta en sväng förbi Folkets park i Kolsnäs och käka mat någon av restaurangerna. Minigolfbanan på campingplatsen är en äventyrsgolf bestående av kluriga banor, med magisk utsikt över Fryken. En upplevelse för alla åldrar.

8. Umgås med djur på Södra Bergsgården 

Södra Bergsgården är en vacker lantgård mitt i Sunne. Här kan du uppleva livet med en mängd olika djur. Här hittar du bland annat hästar, ponnyer, kaniner, höns, getter, kor, får och hundar. Här kan du delta i mindfullness i djurhagen och gå på meditativa vandringar med skogsbad tillsammans med djuren. Under vissa datum på sommaren har gården välkomstdagar, där du kan få en presentation över vad som erbjuds. Du kan boka en gårdstur, som är ett utmärkt tillfälle att lära känna djuren. Det går även att boka turridning om du vill känna på hur det är att rida på en häst eller ponny. Södra Bergsgården har öppet året runt, efter överenskommelse. 

9. Besök alpackor och andra djur

Vallarnas alpackor erbjuder vandringar med alpackor i lummiga skogsmiljöer. Eller varför inte bara komma till gården och beundra de vackra djuren? Förutom de säregna och spännande alpackorna så har du också chansen att se påfåglar och andra fjäderfän, katter, hund och marsvin. Gården är öppen året runt och tar emot besök efter överenskommelse. En vandring med alpackorna tar mellan en till tre timmar. 

10. Supergoda hamburgare hos Diner 45

Diner 45 ligger alldeles vid E45 i Stöpafors, cirka en mil norr om Sunne. Här kan du låtsas som att du besöker en riktigt gammal hederlig amerikansk snabbmatsrestaurang. Den femtiotalsinspirerade miljön tillsammans med de fräscha råvarorna och svenska köttet bidrar till den härliga matupplevelsen. På menyn hittar du allt från hamburgare till Shakes, Fajitas glass och dessert. Mat för alla humör och smaker!