Kultur­personligheter

Berömda män som varit i Sunne

Det är titeln på en av Göran Tunströms böcker. En och annan kändis har såklart varit i Sunne, somliga kändisar har flyttat hit och somliga kändisar är födda och uppväxta här. En bra plats att leva på helt enkelt. Många är de som gjort sig kända genom kulturgärningar, inom hantverk, skådespeleri, musik eller som författare. Mest berömd är ändå kanske Selma Lagerlöf av de berömda. Är du nyfiken på andra berömda. läs mer här!

Selma Lagerlöf, författare och entreprenör

Att inte nämna Selma Lagerlöf vore ju en synd. Selma Lagerlöf var på sin tid en kvinna som påverkade samhället genom sin litteratur och genom sina handlingar. Hon gjorde sig mest känd som författare men var även politiker och entreprenör. I Sunne har hennes verk spelat extra stor roll då hennes barndomshem Mårbacka är en av våra mest välkända besöksmål.

Selma Lagerlöf

Göran Tunström, författare

Böckerna som skrivits av Göran Tunström speglar hans uppväxt i Sunne. Böckerna tar upp händelser på platser i Sunne utifrån Görans perspektiv. Genom att läsa Prästungen kan du få en hint om hur det var att leva i Sunne på hans tid. Besöker du Sunne kan du besöka platserna och fantisera vidare med hjälp av hans berättelser.

standard-kulturpersonligheter-görantunström-01

Karin Broos, konstnär

Familjen Broos valde att bosätta sig i Östra Ämtervik, Sunne. Här byggde Marc och Karin Broos upp Alma Löv Museum och Karin har sin ateljé där. Karin Broos motiv hämtas ofta i den värmländska naturen och har visats på Prins Eugen Valdemarsudde och House of Sweden i Washington.

Karin Broos

Inger Hallström Stinnerbom, kostymör på Västanå Musik & Teater

Den som besökt Berättarladan eller någon annan av Västanå Musik & Teaters föreställningar måste beundra prakt och ibland enkelheten i kläder som skådespelarna bär. Kvinnan bakom alla dräkter har skapats av Inger Hallström Stinnerbom. Med en känsla för färg, form och material prickar hon rollens karaktär och bidrar till en magisk upplevelse.

Inger Hallström Stinnerbom

Helene Tursten, författare

Irene Huss och Embla Nyström är karaktärer som är skapade av författaren Helene Tursten, som bor i Sunne. Helene skriver kriminalromaner, men dessa har inte Sunne som arena utan utspelar sig i Göteborgsmiljöer. Sunne var och är en bra miljö för författarskap.

Författaren Helene Tursten, fotograferad av Ola Kjellbye

Göran Samuelsson, musiker

Vi skriver musiker bakom Görans namn, men egentligen är han också en av nutidens berättare. I sångtexter uttrycker han sin syn på livet, både inifrån och utifrån och inte sällan med en politisk ståndpunkt. Musikstilen betecknas som en blandning av rock, blues och country och ibland rap.

standard-kulturpersonligheter-göransamuelsson