vandring-gruvrundan-stig-helbreddspuff
vandring-gruvrundan-stig-helbreddspuff

Utflyktsmål i naturen

Var du än befinner dig i Sunne, Värmland så har du nära till utflyktsmål i naturen. Naturen i vackra Fryksdalen bjuder in till besök med utsikter, unika sevärdheter, sjönära måltider eller strapatser längs en vandringsled.

Gräsmark – vandringsleder i finnskogen

På så många sätt är en utflykt till Gräsmark verkligen en naturnära upplevelse. I skogarna runt om finns de flesta av Sunnes populäraste vandringsleder. Antingen i det vi kallar finnskogen eller på tallmohedarna nära samhället. Vill du bada finner du den långa sandstranden Trötvik i sjön Rottnens norra ände.

vandring-trollskog-standard

Utsikten från Tossebergsklätten

Om du vill se en vacker utsikt då ska du besöka Tossebergsklätten. Den här utsikten är omtalad. Den kände författaren Göran Tunström skrev i sin bok Tjuven att ”Det högsta är att skåda Gud. Det näst högsta är att stå på Tossebergsklätten och se ut över denna värld”.

tossebergsklatten-navgrot-utsikt-standard

Fågelskådning i Sunne

Den mest besökta fågelskådarplatsen i Sunne kommun är vid sjön Björken, där det finns ett fågeltorn. Totalt har 242 arter har observerats i närområdet. Här finns också flera fina rast- och grillplatser. Tidigt om våren kantas vägen ut till tornet av blåsippor.

220915_fagelskadning_diane_helentjaris

I Lysvik glittrar Frykens vatten på ett särskilt sätt

När den förste som bestämde sig för att bosätta sig vid Norra Frykens  östra strand måste det ha varit för att det är så oerhört vackert. På andra sidan reser sig Tossebergsklätten och söderut kan man ana kyrktornet på Sunne kyrka. Här kan du både njuta av glass och måltider som serveras så sjönära det bara går.

Vägen till Glaskogen över Fryksdalshöjden 

Värmlands största naturreservat ligger på andra sidan Fryksdalshöjden. Bara vägen i sig över höjden bjuder på hissnande utsikt…kanske bäst när du är på väg mot Sunne. Då ser du milvidder ut över Fryken och skogarna. I Glaskogen finns många mil med vandringsled som bara väntar på att upptäckas av dig.

Fryken i Fryksdalen

Inte är det konstigt att landskapet här ter sig så vackert när Fryken alltid gör sig påmind. Fryksdalen är ju också en öppen dal med stora brukade åkrar och bebyggelse runt sig. På många ställen runt Fryken kan du hitta egna smultronställen. Har du båt kanske dessa upptäckter blir på en ö.  

Natur som inspirerat många 

Sagolika Sunne är en plats som har och fortfarande lockar fram det kreativa hos människor som vistas här. Det är inte bara författare som Selma Lagerlöf och Göran Tunström som inspirerats av trakten. Kanske är det naturen här som just skapar och utgör en grogrund till alla berättelser. Välkommen hit och se vilka berättelser du vill berätta.