Fryken

Fryken glittrar som ett blått band i Fryksdalen från Kil i söder till Torsby i Norr, en sträcka på ca 80 km. Längs Frykens strand ligger orter som Västra Ämtervik, Östra Ämtervik, Sunne och Lysvik. Sjön består egentligen av tre sjöar Övre Fryken, Mellan-Fryken och Nedre Fryken.

Frykensundet blev Sunne

I sundet mellan Övre Fryken och Mellan-Fryken låg en liten ort som hette Sundsvik. Det är från sundet och Sundsvik man fått namnet Sunne som förr stavades Sund. Ortnamnet Sunne blev officiellt namn 1905.  Selma Lagerlöf kallade däremot Sunne för Bro i sina böcker. Men det var ju i sagans värld.

Lilla söta fröken Fräken ifrån Fryken

I Tore Skogmans text, som Sven-Ingvars framförde så vackert, om fröken Fräken från Fryken hör vi  att ”Lilla söta fröken Fräken ifrån Fryken, Hon är blond som ängens råg, Vackrast utav alla flickorna jag såg, Hon ger bilden av det sköna Värmland, Och hon passar ej vid medelhavets strand, Hon med sjöarna och skogarna vill vandra hand i hand, Och som Karlstasola skiner hon så glatt, Och hon lockar oss till kärleksfulla skratt, Hon är den som jag beundrar mest…”

Kunde du låta bli att nynna nu?

Freja af Fryken

Freja av Fryken, den sägenomspunna ångbåten byggdes 1868 men förliste under färd på Fryken några år senare. Olyckan orsakades av en kastvind som gjorde att fartyget krängde över åt styrbord och den osurrade däckslasten försköts.Inom loppet av några sekunder slog ångbåten runt och katastrofen var ett faktum. Freja af Fryken låg gömd i närmare 100 år på Frykens botten. Freja upptäcktes, bärgades, renoverades, brann, återuppbyggdes och sjösattes slutligen för att återigen trafikera Frykensjöarna. Idag har ångbåten Freja sin hemmahamn i Fryksta, cirka 40 km söder om Sunne. Ideella krafter i Ångbåtsföreningen Freja gör vad som står i deras  makt för att kunna på igång båttrafik på Fryken igen. Fynd som bärgades på Freja kan ses i Frejamuséet.

Båttur på Fryken

I början av 1900-talet gick ångbåtstrafiken tät på Fryken. Gösta Berling, Selma Lagerlöf, Anders Fryxell och Fryksdalen var namnen på några av de mest bekanta. Selma Lagerlöfs succéroman Gösta Berlings saga skapade ett stort publikintresse för Frykensjöarna och Fryksdalen. Turister sökte sig till Fryksdalen och Ångbåtsaktiebolaget Fryksdalen köpte in två nybyggda ångfartyg. Båtarna fick namnen Gösta Berling och Selma Lagerlöf och sattes i trafik 1900 respektive 1905. Dessa båtar var bland de mest eleganta som någonsin har seglat i den svenska insjöflottan.

Gösta Berling, som var det något större och vackrare av de båda fartygen, trafikerade Frykensjöarna fram till 1931 och systerbåten Selma Lagerlöf fortsatte att segla ensam fram till 1940. 

Gäddfiske och annat fiske i Fryken

För att fiska i Fryken behöver du ett fiskekort. Fiskerätten i Frykensjöarna delas mellan tre fiskevårdsområden: Nedre Frykens FVO, omfattar nedre delen av Mellan-Fryken och hela Nedre Fryken. Frykens FVO omfattar allt fiske i Mellan-Fryken och Övre-Fryken som ligger inom Sunne Kommun. Övre Fryksdalens Fiskevårdsområde omfattar allt fiske i översta delen av Övre Fryken.

standard-fiske-02

För den som gillar att fiska finns det möjligheter att fånga gös, gädda och abborre i Fryken. I Nedre Fryken har Gäddfestivaler för trollingfiskare arrangerats. Vill du fiska efter gädda är bästa tiden mellan maj-november. I Fryken är det årliga utsättningar av lax. Laxtrollingen är bäst under våren och hösten.

Boende vid Fryken

I Sunne finns flera boenden med antingen utsikt mot Fryken eller alldeles nära Frykens strand. Ja, som Hotell Frykenstrand, det hör man ju på namnet. Från Ulvsby herrgårdshotell ser du Fryken från några av rummen. Väljer du att bo på Selma Spa då har alla rum fönster med utsikt ner mot det glittrande vattnet. Både Lysviks Camping och Sunne Camping och Sommarland har strandnära boende. Perfekt för dig som vill börja dagen med ett dopp.