Sevärdheter

Är det första gången du besöker Sunne kan det vara bra att få lite tips om olika platser att besöka som är särskilt sevärda och upplevelser som du inte får missa. Ofta är det så att när man är ute på resa så är det inte alltid lätt att veta vad som finns att se i Sagolika Sunne. Här kommer några tips!

Mårbacka minnesgård – Selma Lagerlöfs barndomshem

Att Sunne går under namnet Sagolika Sunne beror på att här levde Selma Lagerlöf. Hon använde såväl människor som platser runt om i Sunne som förebilder i sina berättelser. I beskrivningarna går gårdar under andra namn och detsamma gäller personer som det diktas om. Mårbacka är enligt Selmas önskan lämnat så som det såg ut på hennes tid och likaså öppet för allmänheten. Mårbacka minnesgård är en sagolika sevärdhet.

Västanå Musik & Teater

Sommaren 2023 spelar Västanå Musik & Teater Solens dotter på sin mäktiga scen i Berättarladan. Möt gudar och gudinnor, de första samerna och mäktiga nåjder i kamp mot Stallo – jättefolket, i en färgsprakande mytisk föreställning. Som alltid bjuder Västanå Musik och Teater på en magisk helhetsupplevelse med skådespel, dans, kostymer och förunderlig musik. Boka gärna biljetter med mat för att få ut det mesta av din upplevelse!

Rottneros Park 

Svante Pålsson som grundande Rottneros Park gjorde det för att skapa en miljö som skulle göra sagan rättvisa. Ja, vi pratar om Selma Lagerlövs berättelse om Gösta Berling. I boken huserade kavaljererna på Ekeby. Det var Rottneros Herrgård som gick under namnet Ekeby i sagans värld. Här finns också ett hundratal skulpturer av kända konstnärer och en hel massa blomsterrabatter. En av Sunnes största sevärdheter på hela 22 hektar. 

Alma Löv Museum of Unexp Art

Unexp. Art i namnet Alma Löv Museum  står för två saker. Dels för unexpected, men också unexplained och unexpensive…det här är en plats där besökaren själv får bestämma vilket som passar bäst. Vi brukar vilja förklara Alma Löv som en plats där du blir överraskad så kanske är ”oväntat” ett uttryck som beskriver platsen bäst. Det här är en sevärdhet för nyfikna besökare.

Konst och gallerier i Sunne

Kreativa människor har sökt sig till trakterna kring Sunne. Eller är det så att naturen och miljön här gör människorna kreativa. Det är som med frågan om ”vilken kommer först, hönan eller ägget?”. Här finns författare, konstnärer, musiker, keramiker, fotografer och skådespelare som alla kallar Sunne för hem. Ett besök i Sunne kanske lockar fram även din kreativa sida. Om inte annat kan du inspireras av konstnärernas kreativitet och bara njuta.

Dag-Hultcrantz-Stamda-lergokar-och-Okarinor

Offentlig konst i Sunne

I Sunne kan du njuta av konst i den offentliga miljön, som muralmålningar, statyer och en boktrappa.

221201_sunne_artscape

Sillegården

Tänk dig att det här var platsen dit besökare kom för att bada och rena sig. Här låg Sillegårds Brunn med restaurang och sällskapsrum. I början av 1900-talet kom Fryksdalsmora hem och byggde om för att skapa ett pensionat. De konstnärliga syskonen med efternamnet Sahlström fick måla matsalen i fornnordisk stil. Här är byggnaderna och inredningen sevärd. Men vem kan slita blicken från utsikten ner över Fryken. Även det en sevärdhet.

sillegarden-exterior-standard

Ulvsby herrgård – Länsmansgården

Nu för tiden är många herrgårdar privatbostäder och historien från förr är glömd. På Ulvsby herrgård har man bevarat historien och byggt vidare på den. Herrgården har historier så lång tillbaka som från Drottning Kristinas tid. Som Länsmansgård väckte gården känslor för folket i bygden och delar av Selma Lagerlöfs berättelser utspelar sin i den här miljön.

Ulvsby herrgård med två hundar som springer i förgrunden.

Kyrkor

Mitt i byn står hon där, rak och ståtlig med en uppseende glänsande figur eller knopp på tornet. Runt om i Sunne finns fem kyrkor. Alla värda ett besök. Föremål som klarat sig från bränder och annat finns bevarade i vissa av dem. Andra är utsmyckade med orginella takmålningar eller tavlor. Gravplatser som hör till några av våra mest kända finns också.

standard-vandring-lillsjönrunt-gräsmark-kyrka-03

Hembygdsgårdar

På hembygdsgårdar runt om i Sverige har hembygdsföreningar tagit på sig ansvaret för att bevara unika byggnader och föremål till eftervärlden. Att så är fallet även i Sunne är inte förvånande. Hembygdsgårdarna bevarar kulturarv och här bevaras också traditioner som midsommarfirande runt midsommarstången.

standard-sunne-hembygdsgård

Sundsbergs Gård

Sundsbergs Gård historia är en berättelse om en svunnen tid. Här kan du vandra runt i rummen, uppleva och lyssna på Birgitta Sjöqvists berättelse om gårdens historia. Bäst upplever du förstås ändå den vackra gamla gården på plats.  Birgitta Sjöqvist har tillsammans med sin man Tore Sjöqvist under ett halvt sekels tid skapat det Sundsbergs gård som vi kan ta del av idag. Sundsbergs gårdsmuseum är en berättelse om hur livet gestaltade sig i verkligheten – och i sagans värld. En resa i vår historia och litteratur. I muséets rum, (Storstugan, Salongerna, Jugendrummet och Kontoret) visas i dag ett flertal föremål representativa för olika epoker